Image

Slateelt helemaal op LED

From Boer is volledig over gegaan met het telen van sla op LED. Vanaf 2009 hebben we voor het eerst gebruik gemaakt van de eerste generatie LED armaturen van Lemnis Oreon op 5000 m² slateelt. In 2013 is de nieuwbouw van 9.000 m² voorzien van de Grow Light 2.0 van Lemnis Oreon en onlangs is het laatste deel van de Son-t lampen vervangen door de nieuwste generatie LED, de Grow Light 2.1 met een vermogen van 600 Watt. De installatie is geheel verzorgd door onze huisinstallateur PB Techniek.

De Grow Light 2.1 is een waterdicht armatuur, dat meer micromol per joule afgeeft dan de bestaande Son-t lampen. De lampen worden actief gekoeld met water en de warmte daarvan wordt via een warmtepomp en luchtslurven weer terug in de kas gebracht. Dit resulteert in een energiebesparing van 50%. Dit betekent eveneens dan de sla dus veel milieuvriendelijker wordt geteeld. Door de waterkoeling is het armatuur veel compacter, heeft deze meer lichtopbrengst, gaat deze langer mee en zorgt voor 30% minder schaduw als de zon schijnt. Doordat de Grow Light 2.1 lampen nagenoeg geen stralingswarmte genereren heeft de sla praktisch geen randvorming. Hierdoor kan er een betere kwaliteit sla geoogst worden op een efficiëntere manier.
Ook is de lichtvervuiling van de Grow Light 2.1 lampen minimaal ten opzichte van de Son-t lampen.

Door de jarenlange ervaring met het telen van sla met behulp van LED verlichting heeft dit ons het volgende opgeleverd. Het groeiproces is geoptimaliseerd waardoor de sla eerder geoogst kan worden. Dit betekent dat er per m² kas meer opbrengst gerealiseerd kan worden. De kwaliteit van de sla is beter geworden zodat er minder arbeid nodig is. De sla is compacter, het blad steviger en mooier van kleur en de sla is langer houdbaar!