Image
Ingredienten 28 personen
  • 500gr kruimige aardappelen
  • 100gr salatrio
  • 100gr katenspek
  • 8gr gelatine
  • 50gr rundvleesbouillon
  • 3 eidooiers
  • 30gr boter
  • 50ml melk
  • 40gr bloem
  • 1 eieren
  • 50gr paneermeel
  • zout en peper
  • 1ltr maïsolie
< Terug naar recepten

Bereidingswijze

  1. Schil de aardappels en kook ze met wat zout totdat ze gaar zijn. Giet het water af, laat de aardappels afkoelen en pureer ze. Tip: Doe dit niet met een blender...Dat maakt de structuur van je aardappelen volledig kapot. Je puree wordt dun en kleverig terwijl hij licht en luchtig hoort te zijn.
  2. Week de gelatineblaadjes in koud water en splits ondertussen het eigeel van het eiwit. Als de gelatine week is, verwarm je de rundvleesbouillon en laat je de gelatine hierin oplossen.
  3. Was de sla en laat hem heel, heel goed uitlekken. Water en vet gaan nu eenmaal niet goed samen. Dus dep de sla eventueel droog in een schone theedoek als je twijfelt. Snijd vervolgens de sla en katenspek in reepjes.
  4. Meng alles snel door elkaar. En voor de volledigheid, alles is dus: de aardappelpuree, de boter, de melk, het eigeel, de gelatine, de katenspek en natuurlijk de sla. Kruid de puree af met zout, peper, worcestersaus en mosterd naar smaak. Verdeel de puree over een platte schaal en laat hem minimaal een uur opstijven in de koelkast. Ik maak de puree vaak een dag van te voren en ga de volgende dag verder met de volgende stap!
  5. Draai balletjes van de puree en paneer ze. Het lekkerste is als je ze trouwens dubbel paneert. Dus balletje in de bloem, ei, paneermeel, bloem, ei, paneermeel. Tip: Varieer eens met de paneermeel en gebruik geen gewone, maar paneermeel met tuinkruiden of panko!
  6. Verwarm een frituurpan tot 220°C of zet een pan met maisolie op het vuur. Zodra je korstje brood begint te bakken heeft je vet de juiste temperatuur. Bak de sla-bitterballen in zo'n 3 minuten goudbruin en laat ze daarna op een keukenpapiertje uitlekken en nog 2 minuutjes uitharden.